Frågor och svar

Vanliga frågor om rehabiliteringsprogrammen på Hedla

Det som särskilt utmärker rehabiliteringen hos oss på Hedla är att träningen är helt anpassad utifrån varje unik deltagares förutsättningar och mål – oavsett om det gäller fysiska, språkliga eller andra kognitiva förmågor. Även om vi ofta tränar tillsammans, peppar varandra och har väldigt roligt i gruppen, har vi alltså inte någon gruppträning där alla förväntas göra olika varianter av samma övning. På Hedla fokuserar vi på att få till maximalt effektiv och målinriktad träning för var och en av våra deltagare, vilket sällan är möjligt genom gruppträning när förutsättningarna och målen varierar mycket.

Rehabteamet lägger generellt också ribban högt i de olika övningarna och är snabba med att stegra svårighetsgraden, så att varje deltagare hela tiden kommer vidare och utvecklas så snabbt som möjligt i riktning mot sina mål. Mottot när våra specialister lägger upp träningen är att ”det ska vara svårt, men inte omöjligt”. Att träna på sådant man redan behärskar kan kännas härligt och upplyftande, men för att komma vidare behöver man oftast tänja ordentligt på sina gränser genom att träna sådant som är mer utmanande.

Ytterligare något som utmärker Hedla är att rehabiliteringen leds av vår neurolog eller en av våra rehabiliteringsläkare, som träffar var och en av våra deltagare och eventuella närstående för att göra en hälsoundersökning och medicinsk bedömning, följa upp rehabiliteringen och planera för fortsättningen hemma. Läkaren deltar också aktivt i teamarbetet och rehabplaneringen. Precis som resten av teamet pratar alla våra läkare givetvis svenska.

I övrigt äger Hedla sin egen rehabanläggning, vilket har gjort det möjligt att verkligen anpassa alla lokaler och utomhusytor på bästa sätt utifrån målgruppens och verksamhetens behov.

Med individanpassad rehabilitering menar vi att var och en jobbar utifrån sina egna förmågor, förutsättningar och mål.

Var och en väljer själv hur stor del av tiden de vill lägga på logopedi respektive fysioterapi. Vi går alltid igenom dina önskemål noggrant på förhand och specificerar tydligt i din bokningsbekräftelse vad vi har kommit fram till i just ditt fall. Under våra specialinriktade språk- och talprogram kan vi erbjuda drygt fyra timmars träning per dag med logoped. Resterande 45-60 minuters träning per dag inriktas oftast på konditionsträning och/eller annan fysisk träning där vi integrerar olika språk- eller talövningar.

Det stämmer att våra rehabiliteringsprogram vanligtvis pågår under tre veckor. Ibland har vi däremot deltagare som väljer att stanna i sex veckor och i undantagsfall kan vi ta emot deltagare även för två veckors rehabilitering, under förutsättning att vi kan anpassa vår bemanning för att garantera samma höga kvalitet och personaltäthet.

De fem timmarna avser effektiv träningstid, så måltider, fikapaus och social samvaro tillkommer utanför denna tid. 

Vi tränar ofta tillsammans med de andra i gruppen för inspiration, pepp och socialt utbyte, men var och en jobbar enligt sitt eget individanpassade träningsupplägg. Däremot försöker vi för nästan alla deltagare att kombinera den individanpassade träningen (oavsett om den omfattar mest fysioterapi eller logopedi) med minst 15 minuters högintensiv konditionsträning per dag, eftersom detta har visat sig ha en väldigt positiv effekt på hjärnan och dess neuroplasticitet eller omformningsbarhet. 

I övrigt erbjuder vi ingen traditionell gruppträning där alla förväntas göra olika varianter av samma övning, då vi ödmjukt kan konstatera att det är ytterst svårt, för att inte säga omöjligt, att utifrån ett gruppbaserat upplägg få till maximalt effektiv och målinriktad träning för var och en, när förutsättningarna och målen oftast är så olika.

Så här ser schemat ut (måndag till fredag), även om inriktningen och övningarna i de olika träingspassen varierar vitt utifrån varje deltagares förutsättningar, mål och önskemål. Medan någon med mestadels språk- och/eller talrelaterade mål tränar fyra timmar per dag med logoped och en timme med fysioterapeut, tränar någon annan fem timmar per dag med fysioterapeut, och allt däremellan. 

09:45-11:15  Träning
11:15-11:45  Fika (brainfood)
11:45-13:15  Träning
13:15-15:15  Lunch och återhämtning
15:15-17:15  Träning

Vi har oftast minst 9 och max 12 deltagare i en grupp. De flesta har också med sig någon närstående eller personlig assistent.

Logoped och läkare på plats kan även titta på sväljfunktionen, dock har vi inte möjlighet att utföra en FUS-undersökning på plats så det kan vara klokt att boka in en sådan undersökning på hemmaplan för att få en grundligare utvärdering av sväljförmågan. 

I början och slutet av varje program har vår läkare gott om tid avsatt för att träffa alla våra deltagare individuellt. Då har du möjlighet att ta upp alla de frågor som du eller dina närstående kan tänkas ha och även få en second opinion gällande dina mediciner. Innan varje rehabprogram hos oss på Hedla får du också en läkemedelslista att fylla i inför ditt första besök hos vår läkare. På så sätt kan läkaren snabbt få en samlad bild av vilka läkemedel du använder och tillsammans med dig undvika att något blir fel. Om du tar flera olika läkemedel samtidigt kan de ibland nämligen påverka varandra. Vår läkare går också noggrant igenom de eventuella biverkningar dina läkemedel ger dig och kan komma att föreslå vissa justeringar i medicineringen.

Vi tar absolut emot personer med ryggmärgsskada, även om den största delen av våra deltagare har drabbats av en stroke eller annan förvärvad hjärnskada. Eftersom träningen läggs upp helt och hållet utifrån varje deltagares förutsättningar, behov och önskemål går det precis lika bra att delta i något av våra rehabprogram efter en ryggmärgsskada. Här kan du se en video med en av våra deltagare med ryggmärgsskada:

https://youtu.be/U0bg7oGUYjY

Vanliga frågor om ersättning för ett rehabiliteringsprogram från Försäkringskassan

I ansökan till Försäkringskassan brukar vi ansöka om ersättning för rehabprogrammet samt kost och logi för deltagaren. Det man själv får stå för är kost och logi för medföljande (vilket blir en mindre kostnad då man endast betalar ett litet tillägg), flygbiljetter och taxiresor från och till flygplatsen. 

Vanliga frågor om tillgänglighet på Hedla och hotellet

Både rehabanläggningen och hotellet är tillgänglighetsanpassade och detsamma gäller närområdet.

Hur tar man sig till Hedla?

Man flyger enklast och bäst till Málaga flygplats, där en av våra chaufförer sedan väntar om man vill. Transfer till oss tar en knapp timme på bra motorväg längs kusten.

Om du vill se vad deltagare och anhöriga själva säger om rehabiliteringen på Hedla kan du besöka vår Youtubekanal.