De är så självklara för många av oss att vi inte tänker på vad de egentligen gör. Våra fötter bär kroppens vikt och ger stabilitet när vi står eller går, samtidigt som de hjälper till att transportera oss från plats till plats.
Fötterna är rika på sensoriska receptorer som ger information om kroppens position, tryck och rörelse. Denna så kallade proprioception är avgörande för att upprätthålla balans och hålla oss upprätta.
Samtidigt absorberar fötterna stötar och belastning från marken när vi är i rörelse, vilket skyddar resten av kroppen från överdriven påfrestning. Fotens komplexa struktur anpassar sig även till olika underlag och och ger oss möjlighet att uppleva och svara på den omgivande miljön.
Fötterna påverkar hållningen och formen på andra delar av kroppen. God fotmekanik och styrka kan bidra till att förebygga problem med rygg och leder.
När det uppstår en stroke eller annan neurologisk skada som påverkar kommunikationen mellan hjärnan och fötterna kan det resultera i stora utmaningar i vardagen. Det är vanligt att man upplever såväl nedsatt motorisk kontroll och styrka, som nedsatt djup och ytlig känsel i den ena eller båda fötterna. Samtidigt förändras ofta spänningsläget i fot och underben, vilket kan resultera i överdriven muskelspänning eller så kallad spasticitet.
För att träna tillbaka kontakten mellan hjärnan och fötterna finns det flera olika övningar, metoder och hjälpmedel som kan vara användbara. Inom kort kommer vi att presentera några av dem här. Håll utkik!