Hjärnan och våra fötter

De är så självklara för många av oss att vi inte tänker på vad de egentligen gör. Våra fötter bär kroppens vikt och ger stabilitet när vi står eller går, samtidigt som de hjälper till att transportera oss från plats till plats.
Fötterna är rika på sensoriska receptorer som ger information om kroppens position, tryck och rörelse. Denna så kallade proprioception är avgörande för att upprätthålla balans och hålla oss upprätta.
Samtidigt absorberar fötterna stötar och belastning från marken när vi är i rörelse, vilket skyddar resten av kroppen från överdriven påfrestning. Fotens komplexa struktur anpassar sig även till olika underlag och och ger oss möjlighet att uppleva och svara på den omgivande miljön.
Fötterna påverkar hållningen och formen på andra delar av kroppen. God fotmekanik och styrka kan bidra till att förebygga problem med rygg och leder.
När det uppstår en stroke eller annan neurologisk skada som påverkar kommunikationen mellan hjärnan och fötterna kan det resultera i stora utmaningar i vardagen. Det är vanligt att man upplever såväl nedsatt motorisk kontroll och styrka, som nedsatt djup och ytlig känsel i den ena eller båda fötterna. Samtidigt förändras ofta spänningsläget i fot och underben, vilket kan resultera i överdriven muskelspänning eller så kallad spasticitet.
För att träna tillbaka kontakten mellan hjärnan och fötterna finns det flera olika övningar, metoder och hjälpmedel som kan vara användbara. Inom kort kommer vi att presentera några av dem här. Håll utkik!

Webbinarium 3 april 2024 kl 17.00

Vill du veta mer om Hedlas intensiva rehabiliteringsprogram i berikad miljö?

Välkommen på vårt webbinarium onsdagen den 3 april klockan 17:00-17:45.

Du får då chansen att via videolänk träffa våra medarbetare Anna Sjöholm, fysioterapeut, och Cecilia Eddin, logoped, som berättar om upplägget i Hedlas rehabiliteringsprogram.
Webbinariumet ger en inblick i hur rehabteamet tänker när de lägger upp träningen, för att maximera hjärnans återhämtning och uppnå bästa möjliga progress.

Så klart finns det även möjlighet att ställa frågor direkt till Anna och Cecilia och diskutera de olika aspekterna av intensiv neurologisk rehabilitering i berikad miljö.

Anmäl dig redan idag för att reservera en plats!

Vad roligt att du vill jobba med oss på Hedla!

Vi har nu fått din ansökan och slår dig en signal framöver om du har gått vidare till intervju. Dessvärre kommer vi inte att hinna träffa alla, men återkopplar givetvis till samtliga kandidater. 

Håll gärna kontakten med oss på Instagram och Facebook!

Föreläsning i Sverige

Vi beklagar, evenemanget har redan ägt rum, men vi ser fram emot att träffa dig på något annat evenemang vi ordnar i framtiden.