För personer med afasi finns det olika strategier och verktyg som kan underlätta kommunikationen. Dessa kallas för AKK, Alternativ och Kompletterande Kommunikation.
Undvik störande bakgrundsljud
När vi pratar är det viktigt att tänka på bakgrundsmiljön. Att kommunicera blir svårare i en bullrig miljö med hög ljudvolym. Det bästa är att sitta i en lugn miljö och nära varandra, för att kunna ha ögonkontakt och se varandras munnar och gester.
Stöd av penna och papper
Med papper och penna kan man på ett effektivt sätt förbättra kommunikationen och ge olika alternativ för att stödja konversationen. Man kan också skapa graderade skalor för att hjälpa personen att uttrycka en åsikt och rita bilder för att förtydliga det man säger. Att skriva ned det man pratar om gör det samtidligt lättare för personen att komma ihåg detta vid ett senare tillfälle.
Mobiltelefon som kommunikationsstöd
Mobiltelefonen är också ett effektivt verktyg för kommunikation. Genom bilder kan man visa vad man menar. Fotografier kan likaså visa och beskriva händelser, personer och platser. Att skriva ned stödord för det man pratar kan också underlätta för personer med afasi. Mobilens app för anteckningar fungerar ofta bra för detta. Dessutom kan mobilens text-till-tal-funktion användas i många sammanhang.
Gester
Gester är en annan viktig del av kommunikationen. Att använda tydliga gester och kroppsspråk, samtidigt som man pratar långsamt och tydligt kan göra det lättare för personen med afasi att förstå.
Sammanfattning
För människor med svårt att prata finns det sätt att underlätta kommunikationen.
Det kallas AKK eller Alternativ och Kompletterande Kommunikation.
Exempel på AKK är:
- Prata i en lugn miljö med ögonkontakt.
- Använda papper och penna för att visa alternativ, rita eller skriva.
- Använda mobiltelefon som stöd för kommunikationen.
- Använda gester och tydligt kroppsspråk när man pratar.