Semibäckenlyft med Hedla

(Tänk på att göra övningen på ett säkert ställe. Om du upplever ökad smärta, avbryt och kontakta fysioterapeut).
Det här är en övning för att stärka upp sätesmuskulatur, bål och baksida lår –muskler som är viktiga för att vi till exempel ska kunna gå. Vi kommer att fokusera på den ena, svagare kroppshalvan, men om man är ungefär lika stark i båda kroppshalvorna gör man helt enkelt övningen först med ena sidan och sedan med den andra.
Vi utgår från ett klassiskt så kallat bäckenlyft och kommer att visa olika varianter med målet att aktivera den svagare sidan så mycket som möjligt, för att skapa mer symmetri mellan kroppshalvorna.
Först lägger vi oss på rygg. Vi böjer knäna och sätter fötterna stadigt mot underlaget. Sen lyfter vi bäckenet så högt vi kan, håller kvar och går sakta ner igen.
När vi gör det här klassiska bäckenslyftet, är det väldigt lätt hänt att vi mer eller mindre omedvetet kompenserar genom att till större del använda den starkare kroppshalvan, när vi i själva verket egentligen vill uppnå motsatsen – dvs att lära hjärnan använda och prioritera den svagare sidan i större utsträckning. På så sätt belastas nämligen kroppen mer symmetriskt och vi stärker effektivare upp den svagare sidans muskler.
Vi rekommenderar därför att – om möjligt – utesluta den starkare sidan helt eller i alla fall göra det svårare för den att ta överhanden. Det kan vi göra genom att lägga det starkare benet i kors över det svagare benet. Från den här utgångspositionen känner vi in balansen, lyfter bäckenet så högt vi kan, håller kvar, och går sedan sakta ner igen.
Vi kan också göra samma sak med den svagare sidans underben placerat på en kubliknande psoaskudde medan vi håller det starkare benet i luften. Med regelbunden träning försöker vi successivt öka antalet repetitioner tills vi orkar göra mellan 8 och 15 repetitioner, följt av ett par minuters paus och ytterligare 8 till 15 repetitioner.
När vi klarar två omgångar med vardera 15 repetitioner byter vi ut de korsade benen eller psoaskudden mot en balansboll. Vi jobbar sen vidare på precis samma sätt och siktar på att successivt klara två omgångar med minst 8 repetitioner i varje omgång. Vi placerar underbenen på bollen, lyfter bäckenet så högt vi kan, försöker hitta balansen med det svagare underbenet mitt på bollen, lyfter det starkare benet, håller kvar och går sakta ner igen.

Webbinarium 3 april 2024 kl 17.00

Vill du veta mer om Hedlas intensiva rehabiliteringsprogram i berikad miljö?

Välkommen på vårt webbinarium onsdagen den 3 april klockan 17:00-17:45.

Du får då chansen att via videolänk träffa våra medarbetare Anna Sjöholm, fysioterapeut, och Cecilia Eddin, logoped, som berättar om upplägget i Hedlas rehabiliteringsprogram.
Webbinariumet ger en inblick i hur rehabteamet tänker när de lägger upp träningen, för att maximera hjärnans återhämtning och uppnå bästa möjliga progress.

Så klart finns det även möjlighet att ställa frågor direkt till Anna och Cecilia och diskutera de olika aspekterna av intensiv neurologisk rehabilitering i berikad miljö.

Anmäl dig redan idag för att reservera en plats!

Vad roligt att du vill jobba med oss på Hedla!

Vi har nu fått din ansökan och slår dig en signal framöver om du har gått vidare till intervju. Dessvärre kommer vi inte att hinna träffa alla, men återkopplar givetvis till samtliga kandidater. 

Håll gärna kontakten med oss på Instagram och Facebook!

Föreläsning i Sverige

Vi beklagar, evenemanget har redan ägt rum, men vi ser fram emot att träffa dig på något annat evenemang vi ordnar i framtiden.