Stroke rehabilitering i bassäng

I vattnet får vi alla helt andra förutsättningar, intryck och ytterligare stimulans till vår hjärna. Efter en till exempel en stroke kan bassängträning ge betydelsefulla fördelar och vara ett effektivt komplement till övrig stroke rehabilitering på land.

Att ha flyt i sin stroke rehabilitering

Det är viktigt att komma ihåg att man i vattnet arbetar mot flytkraften, som i praktiken minskar gravitationen eller den tyngd som påverkar kroppen. Därmed blir det lättare att röra sig och utföra vissa övningar, samtidigt som belastningen på leder och muskler minskar. Andra övningar blir tvärtom mer utmanande och man kan då till exempel utnyttja vattnet för att på ett annorlunda och ibland även säkrare sätt träna balans, symmetri, hållning och motorisk kontroll. Dessutom ger vattnet en konstant och skonsam motståndsnivå, vilket gör det möjligt genomföra ännu mer intensiv stroke rehabilitering utan att i samma utsträckning riskera överansträngning.

Stroke rehabilitering utifrån nya referensramar

När Hedlas rehabteam lägger upp bassängträningen för var och en av deltagarna är det alltså utifrån en helt annan referensram. Den målinriktade stroke rehabiliteringen behöver nu i stället ta hänsyn till och dra nytta av vattnets flytkraft, motstånd och i viss mån även dess hydrostatiska tryck. Lyssnar man när rehabteamet planerar inför bassängträningen hör man hur de laborerar med motståndet som uppkommer när man förflyttar sig i olika riktningar, friktionen av vattenmolekylerna och den turbulens som uppstår i vattnet. De pratar om rörelsernas hastighet, hävstänger och motståndsytor, samtidigt som de diskuterar hur de i vissa övningar ska justera flytkraften med viktmanschetter och flythjälpmedel.

Stroke rehabilitering i bassäng: En stor frihet

Många av våra deltagare upplever stroke rehabiliteringen i bassäng som en stor frihet, där vattnet ger en känsla av lätthet, men också extra stöd och trygghet. Det är i början däremot ofta lite ovant och man kan behöva tänka till mer än en gång, för att successivt börja ta kontrollen över de speciella krafter som plötsligt utmanar kroppens symmetri och balans på ett alldeles nytt sätt. Vad tycker du om känslan i vattnet och målinriktad stroke rehabilitering i bassäng?

Webbinarium 3 april 2024 kl 17.00

Vill du veta mer om Hedlas intensiva rehabiliteringsprogram i berikad miljö?

Välkommen på vårt webbinarium onsdagen den 3 april klockan 17:00-17:45.

Du får då chansen att via videolänk träffa våra medarbetare Anna Sjöholm, fysioterapeut, och Cecilia Eddin, logoped, som berättar om upplägget i Hedlas rehabiliteringsprogram.
Webbinariumet ger en inblick i hur rehabteamet tänker när de lägger upp träningen, för att maximera hjärnans återhämtning och uppnå bästa möjliga progress.

Så klart finns det även möjlighet att ställa frågor direkt till Anna och Cecilia och diskutera de olika aspekterna av intensiv neurologisk rehabilitering i berikad miljö.

Anmäl dig redan idag för att reservera en plats!

Vad roligt att du vill jobba med oss på Hedla!

Vi har nu fått din ansökan och slår dig en signal framöver om du har gått vidare till intervju. Dessvärre kommer vi inte att hinna träffa alla, men återkopplar givetvis till samtliga kandidater. 

Håll gärna kontakten med oss på Instagram och Facebook!

Föreläsning i Sverige

Vi beklagar, evenemanget har redan ägt rum, men vi ser fram emot att träffa dig på något annat evenemang vi ordnar i framtiden.