Vad är en stroke och vad händer under de olika faserna efter att en person drabbats av stroke? Lyssna på Hedlas logoped och forskare Marika Schütz, som också berättar varför det är så viktigt att hitta rätt rehabilitering efter en stroke eller annan förvärvad hjärnskada.
En stroke inträffar när blodflödet till en del av hjärnan avbryts eller när hjärnans blodkärl brister. Detta leder till att hjärnans celler inte får tillräckligt med syre och näringsämnen, vilket kan orsaka skada på hjärnvävnaden. Stroke är ett allvarligt medicinskt tillstånd och kräver akut läkarvård.
Det finns två huvudsakliga typer av stroke:
- Ischemisk stroke: Den här typen av stroke inträffar när ett blodkärl som förser hjärnan med blod blir blockerat, vanligtvis av en blodpropp. Detta hindrar blodflödet till hjärnan och resulterar i syrebrist i hjärnvävnaden.
- Hemorragisk stroke: En hemorragisk stroke, eller en hjärnblödning, inträffar när ett blodkärl i hjärnan brister och blod läcker ut i hjärnan. Detta ökar trycket i hjärnan och kan orsaka skador på nervceller.
Strokesymtom kan variera beroende på vilken del av hjärnan som påverkas, men vanliga symtom inkluderar plötslig försvagning eller domningar i ansiktet, armen eller benet, förlust av förmåga att prata, svår huvudvärk, yrsel, balansproblem och synproblem.
Det är viktigt att snabbt identifiera tecken på stroke och söka omedelbar medicinsk hjälp, eftersom tidig behandling kan minska skadan och förbättra chanserna till återhämtning. Stroke är en av de främsta orsakerna till funktionsnedsättning och dödsfall världen över. Tidig diagnosticering och behandling är oftast helt avgörande vid en stroke.