Vad är en stroke?

Vad är en stroke och vad händer under de olika faserna efter att en person drabbats av stroke? Lyssna på Hedlas logoped och forskare Marika Schütz, som också berättar varför det är så viktigt att hitta rätt rehabilitering efter en stroke eller annan förvärvad hjärnskada.

En stroke inträffar när blodflödet till en del av hjärnan avbryts eller när hjärnans blodkärl brister. Detta leder till att hjärnans celler inte får tillräckligt med syre och näringsämnen, vilket kan orsaka skada på hjärnvävnaden. Stroke är ett allvarligt medicinskt tillstånd och kräver akut läkarvård.

Det finns två huvudsakliga typer av stroke:

  1. Ischemisk stroke: Den här typen av stroke inträffar när ett blodkärl som förser hjärnan med blod blir blockerat, vanligtvis av en blodpropp. Detta hindrar blodflödet till hjärnan och resulterar i syrebrist i hjärnvävnaden.
  2. Hemorragisk stroke: En hemorragisk stroke, eller en hjärnblödning, inträffar när ett blodkärl i hjärnan brister och blod läcker ut i hjärnan. Detta ökar trycket i hjärnan och kan orsaka skador på nervceller.

Strokesymtom kan variera beroende på vilken del av hjärnan som påverkas, men vanliga symtom inkluderar plötslig försvagning eller domningar i ansiktet, armen eller benet, förlust av förmåga att prata, svår huvudvärk, yrsel, balansproblem och synproblem.

Det är viktigt att snabbt identifiera tecken på stroke och söka omedelbar medicinsk hjälp, eftersom tidig behandling kan minska skadan och förbättra chanserna till återhämtning. Stroke är en av de främsta orsakerna till funktionsnedsättning och dödsfall världen över. Tidig diagnosticering och behandling är oftast helt avgörande vid en stroke.

Webbinarium 3 april 2024 kl 17.00

Vill du veta mer om Hedlas intensiva rehabiliteringsprogram i berikad miljö?

Välkommen på vårt webbinarium onsdagen den 3 april klockan 17:00-17:45.

Du får då chansen att via videolänk träffa våra medarbetare Anna Sjöholm, fysioterapeut, och Cecilia Eddin, logoped, som berättar om upplägget i Hedlas rehabiliteringsprogram.
Webbinariumet ger en inblick i hur rehabteamet tänker när de lägger upp träningen, för att maximera hjärnans återhämtning och uppnå bästa möjliga progress.

Så klart finns det även möjlighet att ställa frågor direkt till Anna och Cecilia och diskutera de olika aspekterna av intensiv neurologisk rehabilitering i berikad miljö.

Anmäl dig redan idag för att reservera en plats!

Vad roligt att du vill jobba med oss på Hedla!

Vi har nu fått din ansökan och slår dig en signal framöver om du har gått vidare till intervju. Dessvärre kommer vi inte att hinna träffa alla, men återkopplar givetvis till samtliga kandidater. 

Håll gärna kontakten med oss på Instagram och Facebook!

Föreläsning i Sverige

Vi beklagar, evenemanget har redan ägt rum, men vi ser fram emot att träffa dig på något annat evenemang vi ordnar i framtiden.