Forskningsnytt

FORSKNINGSNYTT: Trappgång sidledes förbättrar viktiga fysiska förmågor efter stroke.
Forskare från Taiwan kan nu bekräfta att gångträning sidledes i trappa är en effektiv metod för att förbättra viktiga fysiska förmågor hos personer med halvsidig motorisk funktionsnedsättning efter stroke. Alla deltagare i den aktuella studien fick en gång i veckan genomföra individanpassad träning av gång, balans och styrka med fysioterapeut. Hälften av deltagarna gjorde detta i 30 minuter per gång och resten av deltagarna i 15 minuter per gång, för att sedan ägna 15 minuter åt att träna i en trappa. Deltagarna i gruppen med trappträning fick hålla sig i ledstången och gå sidledes – uppför trappan med det svagare benet först och nedför med det starkare benet först, i syfte att hela tiden belasta och stimulera den svagare sidan maximalt.
Efter träningsperioden på totalt 12 veckor hade gruppen med trappträning förbättrats betydligt mer än den andra gruppen. Förbättringarna gällde såväl steglängd, stegfrekvens och gånghastighet som balans, självständighet i vardagliga aktiviteter och styrka i höft- och vadmuskulatur. Dessa resultat pekar på tydliga vinster med att integrera trappgång sidledes i den fysioterapeutiska träningen för personer med halvsidig motorisk nedsättning efter stroke.
På Hedla fortsätter vi därmed att flitigt använda vår trappa och jobba med olika övningar sidledes för de deltagare som bedöms ha nytta av detta för att nå sina mål.

Webbinarium 3 april 2024 kl 17.00

Vill du veta mer om Hedlas intensiva rehabiliteringsprogram i berikad miljö?

Välkommen på vårt webbinarium onsdagen den 3 april klockan 17:00-17:45.

Du får då chansen att via videolänk träffa våra medarbetare Anna Sjöholm, fysioterapeut, och Cecilia Eddin, logoped, som berättar om upplägget i Hedlas rehabiliteringsprogram.
Webbinariumet ger en inblick i hur rehabteamet tänker när de lägger upp träningen, för att maximera hjärnans återhämtning och uppnå bästa möjliga progress.

Så klart finns det även möjlighet att ställa frågor direkt till Anna och Cecilia och diskutera de olika aspekterna av intensiv neurologisk rehabilitering i berikad miljö.

Anmäl dig redan idag för att reservera en plats!

Vad roligt att du vill jobba med oss på Hedla!

Vi har nu fått din ansökan och slår dig en signal framöver om du har gått vidare till intervju. Dessvärre kommer vi inte att hinna träffa alla, men återkopplar givetvis till samtliga kandidater. 

Håll gärna kontakten med oss på Instagram och Facebook!

Föreläsning i Sverige

Vi beklagar, evenemanget har redan ägt rum, men vi ser fram emot att träffa dig på något annat evenemang vi ordnar i framtiden.