Professor Marcela Pekna berättar om ett möjligt genombrott i strokeforskningen – stött av StrokeInvest.
En svensk forskargrupp har tagit fram en ny behandling som skulle kunna förbättra återhämtningen efter stroke – även när den sätts in först flera dagar efter att stroken inträffat.
I djurförsök har man sett att en särskild molekyl, C3a, hjälper hjärnan att läka snabbare. Mössen återhämtade sig bättre, och effekterna höll i sig flera veckor efter att behandlingen avslutats.
Till skillnad från dagens akuta behandlingar, som måste ges inom timmar på sjukhus, skulle den här behandlingen kunna ges upp till en vecka efter insjuknandet. Det öppnar nya möjligheter – särskilt för dem som inte hinner till sjukhus i tid, eller som inte kan få effektivaste akut behandling på grund av t.ex. hjärnblödning eller proppar i små kärl som inte kan nås för trombektomi. Behandlingen verkar både stimulera hjärnans egen förmåga att återhämta sig (plasticitet) och minska de negativa processer som kan pågå långt efter en stroke – som nervcellsdöd, depression och kognitiva problem.
Det här är inte ett alternativ till rehabilitering – utan ett möjligt komplement. Ett nytt verktyg i vår verktygslåda för att hjälpa hjärnan, öka livskvalitet och ge fler en chans till bättre återhämtning efter stroke.
Forskningen har stöd av StrokeInvest – Stiftelsen Strokeforskning i Väst, som ideellt stödjer strokeforskning i Västsverige.