Blodproppar och björnar

Forskare vid Universitetssjukhuset i Örebro har gjort en genombrytande upptäckt efter över tio års forskning om övervintrande björnar och blodproppar.
Genom att studera björnar under vinterdvala har forskargruppen identifierat ett speciellt protein som förhindrar att proppar bildas i till exempel vår hjärna och leder till stroke. Detta protein kallas HSP47 och minskar hela 55 gånger när människor eller djur är stilla under en längre tid.
“Vår upptäckt att proteinet HSP47 reduceras dramatiskt kan leda till nya mediciner för att hjälpa de patienter som riskerar att drabbas av blodpropp, hjärtinfarkt och stroke”, säger Ole Fröbert, professor och överläkare inom verksamhetsområde hjärt-lungmedicin och klinisk fysiologi vid Universitetssjukhuset Örebro i ett pressmeddelande.
Forskargruppen har under mer än 13 år tagit prover på brunbjörnar, både under sommartid och under vintern när de sover.
Det här är verkligen spännande nyheter som kan få stor betydelse, bland annat för att förebygga stroke eller lindra omfattningen av en stroke.

Webbinarium 3 april 2024 kl 17.00

Vill du veta mer om Hedlas intensiva rehabiliteringsprogram i berikad miljö?

Välkommen på vårt webbinarium onsdagen den 3 april klockan 17:00-17:45.

Du får då chansen att via videolänk träffa våra medarbetare Anna Sjöholm, fysioterapeut, och Cecilia Eddin, logoped, som berättar om upplägget i Hedlas rehabiliteringsprogram.
Webbinariumet ger en inblick i hur rehabteamet tänker när de lägger upp träningen, för att maximera hjärnans återhämtning och uppnå bästa möjliga progress.

Så klart finns det även möjlighet att ställa frågor direkt till Anna och Cecilia och diskutera de olika aspekterna av intensiv neurologisk rehabilitering i berikad miljö.

Anmäl dig redan idag för att reservera en plats!

Vad roligt att du vill jobba med oss på Hedla!

Vi har nu fått din ansökan och slår dig en signal framöver om du har gått vidare till intervju. Dessvärre kommer vi inte att hinna träffa alla, men återkopplar givetvis till samtliga kandidater. 

Håll gärna kontakten med oss på Instagram och Facebook!

Föreläsning i Sverige

Vi beklagar, evenemanget har redan ägt rum, men vi ser fram emot att träffa dig på något annat evenemang vi ordnar i framtiden.