När en person stabiliseras efter en stroke, börjar nästa steg: strukturerad rehabilitering. Målet är att återfå så mycket funktion och självständighet som möjligt genom att stimulera hjärnan till att anpassa sig och skapa nya kopplingar – något vi kallar neuroplasticitet.
Forskning visar att rehabilitering även månader efter en stroke ger betydande fördelar. Genomsnittligt kan patienter förbättra sin balans och gångförmåga med 20-30 % under det första året efter att ha kommit till en rehabiliteringsenhet. Målet är att minska fallrisken, öka självständigheten och förbättra livskvaliteten.
Varje litet steg, från att öva enkla rörelser till mer utmanande övningar, hjälper hjärnan att bygga nya kopplingar och stärka funktioner. På sikt kan patienter med kontinuerlig träning uppleva bättre rörlighet, mindre beroende av hjälpmedel och förbättrad livskvalitet.
Rehabilitering är mer än bara fysisk träning; det är en väg tillbaka till självständighet och ett liv med mening. Med stöd av rätt program och team är varje patient kapabel till att göra framsteg och återta kontrollen över sitt liv.