Afasi och svårt att läsa?

Afasi och svårt att läsa?

Uppläsning av text i mobilen för dig med afasi 

Att återhämta sig från en stroke och leva med afasi kan innebära stora utmaningar. En av de mest påtagliga är svårigheten att läsa och förstå text. Att få texten uppläst via mobiltelefonen kan emellertid vara till stor hjälp och ge flera fördelar om du har afasi och svårt att läsa. Här kan du läsa mer om fördelarna med att använda funktionerna för textuppläsning i din mobil för att underlätta i vardagen.

 

Varför är textuppläsning bra om man har afasi?

Ökad förståelse vid afasi
När text läses upp högt, kan det vara lättare att förstå innehållet, särskilt om du har afasi och läsförmågan är påverkad. Ljudet kombinerat med visuell text kan hjälpa till att förstärka förståelsen.

Minskad ansträngning
Att läsa text kan vara utmattande för dig med afasi, men genom att få texten uppläst kan du spara energi i syfte att minska både stress och hjärntrötthet. Det gör det också enklare att ta till sig information.

Språkträning om du har afasi och svårt att läsa
Att lyssna på uppläst text om du har afasi kan hjälpa till att förbättra din språkförståelse och språkproduktionen, eftersom det ger möjlighet att höra korrekt språkbruk och rytm.

 

Aktivera textuppläsning om du har afasi och svårt att läsa

För att sammanfatta kan textuppläsningsfunktioner i mobilen alltså förbättra livskvaliteten för dig med afasi. Genom att minska ansträngningen vid läsning och samtidigt förstärka språkförståelsen, blir det enklare att ta del av viktig information och även njuta av läsning. Prova något av dessa verktyg redan idag och se hur de kan göra vardagen lättare och mer givande för dig med afasi.

 

Appar som underlättar vid afasi

  1. Voice Dream Reader: En app som stödjer uppläsning av olika typer av dokument och webbsidor. Den erbjuder anpassningsbara röster och läshastigheter.
  2. ClaroSpeak: En app som låter dig skriva eller klistra in text för att få den uppläst. Den har flera röster att välja på och är enkel att använda.
  3. NaturalReader: En text-till-tal app som kan läsa upp dokument, PDF-filer och e-böcker. Den har ett intuitivt gränssnitt och högkvalitativa röster.

Webbinarium 3 april 2024 kl 17.00

Vill du veta mer om Hedlas intensiva rehabiliteringsprogram i berikad miljö?

Välkommen på vårt webbinarium onsdagen den 3 april klockan 17:00-17:45.

Du får då chansen att via videolänk träffa våra medarbetare Anna Sjöholm, fysioterapeut, och Cecilia Eddin, logoped, som berättar om upplägget i Hedlas rehabiliteringsprogram.
Webbinariumet ger en inblick i hur rehabteamet tänker när de lägger upp träningen, för att maximera hjärnans återhämtning och uppnå bästa möjliga progress.

Så klart finns det även möjlighet att ställa frågor direkt till Anna och Cecilia och diskutera de olika aspekterna av intensiv neurologisk rehabilitering i berikad miljö.

Anmäl dig redan idag för att reservera en plats!

Vad roligt att du vill jobba med oss på Hedla!

Vi har nu fått din ansökan och slår dig en signal framöver om du har gått vidare till intervju. Dessvärre kommer vi inte att hinna träffa alla, men återkopplar givetvis till samtliga kandidater. 

Håll gärna kontakten med oss på Instagram och Facebook!

Föreläsning i Sverige

Vi beklagar, evenemanget har redan ägt rum, men vi ser fram emot att träffa dig på något annat evenemang vi ordnar i framtiden.