Läsning boostar hjärnan

Att läsa är för hjärnan vad fysisk träning är för kroppen. Det kan förbättra vårt minne och regelbunden läsning kan hjälpa oss att stärka vår kognitiva förmåga längre upp i åldern, enligt forskning som publicerats i Neurology. Att engagera sig i läsning på daglig basis skapar nya kopplingar mellan nervcellerna i hjärnan och underhåller de befintliga, vilket bidrar till att hålla vår hjärna frisk och aktiv. God kognitiv funktion är helt avgörande för att upprätthålla en hög livskvalitet.

Läsning kan även motverka stress. När vi fördjupar oss i en bok, tillåter vi oss själva att koppla av från vardagens bekymmer och bekanta oss med nya världar och perspektiv. En studie från University of Sussex visade att bara sex minuters läsning kan reducera stressnivåerna med upp till 68 procent. Det är en effektiv metod för avslappning, som samtidigt berikar vår förståelse för världen.

Så, vad är du sugen på att läsa i sommar? Sommaren är en utmärkt tid för att dyka ner i böckernas värld, oavsett om du är på stranden, i hängmattan eller hemma på balkongen. Kanske lockar en spännande deckare, en inspirerande biografi, eller en gripande roman? För dig som har svårt att välja kan boklistor och rekommendationer från vänner vara till stor hjälp.

Visste du att de flesta populära böcker även finns i lättläst version? Lättlästa böcker är anpassade för att vara mer tillgängliga, med enklare språk och tydligare struktur, vilket ofta gör dem till ett bra alternativ för dig med språkliga utmaningar som till exempel har drabbats av afasi till följd av en stroke eller annan förvärvad hjärnskada. Med lättlästa böcker kan fler njuta av läsningens fördelar, oavsett nivå eller bakgrund. Så oavsett vad du väljer att läsa i sommar, kom ihåg att varje bok du öppnar är en investering i din mentala hälsa och välbefinnande.

https://www.neurology.org/doi/10.1212/wnl.0b013e31829c5e8a

Webbinarium 3 april 2024 kl 17.00

Vill du veta mer om Hedlas intensiva rehabiliteringsprogram i berikad miljö?

Välkommen på vårt webbinarium onsdagen den 3 april klockan 17:00-17:45.

Du får då chansen att via videolänk träffa våra medarbetare Anna Sjöholm, fysioterapeut, och Cecilia Eddin, logoped, som berättar om upplägget i Hedlas rehabiliteringsprogram.
Webbinariumet ger en inblick i hur rehabteamet tänker när de lägger upp träningen, för att maximera hjärnans återhämtning och uppnå bästa möjliga progress.

Så klart finns det även möjlighet att ställa frågor direkt till Anna och Cecilia och diskutera de olika aspekterna av intensiv neurologisk rehabilitering i berikad miljö.

Anmäl dig redan idag för att reservera en plats!

Vad roligt att du vill jobba med oss på Hedla!

Vi har nu fått din ansökan och slår dig en signal framöver om du har gått vidare till intervju. Dessvärre kommer vi inte att hinna träffa alla, men återkopplar givetvis till samtliga kandidater. 

Håll gärna kontakten med oss på Instagram och Facebook!

Föreläsning i Sverige

Vi beklagar, evenemanget har redan ägt rum, men vi ser fram emot att träffa dig på något annat evenemang vi ordnar i framtiden.